Kyselina citrónová - prospešná pri detoxikácii organizmu
Kyselina glukuronová - vzniká zložitým biochemickým procesom oxidácie glukózy. U zdravého človeka vzniká v pečeni, ktorá filtruje krv. Výživné látky sa použijú, cudzorodé látky sa odfiltrujú a jedovaté splodiny sa zneškodnia. Kyselina glukuronová pri tomto napomáha. Spája sa s jedovatými látkami, ako napr. nikotín, alkohol, prepracuje ich rozpustnejšími vo vode a pomôže ich vylúčeniu z organizmu vo forme moču. Taktiež napomáha odbúravať cholesterol, je stavebnou látkou mnohých dôležitých polysacharidov, ktoré tvoria napr. väzivo alebo chrupavky. Dodnes sa ju nepodarilo vyrobiť synteticky.
Kyselina mliečna (L+) - kombucha je bohatá na tzv. pravotočivú kyselinu mliečnu (L+). Túto dokáže telo na rozdiel od ľavotočivej kyseliny mliečnej (L-) spracovať pomerne rýchlo. Kyselina mliečna (L+) povzbudzuje trávenie regeneráciou črevnej flóry. Podporuje rast potrebných baktérií v celom tráviacom trakte a zlepšuje látkovú výmenu svalstva. Zlepšuje prekrvenie a aktivuje metabolizmus pečene. Dostatočné množstvo tejto kyseliny ochráni organizmus pred rakovinou.
Kyselina glukonová - je to antioxidant, významná pri niektorých druhoch kvasinkových infekcií
Kyselina usnová - má významnú antibakteriálnu a antivírusovu aktivitu
Kyselina octová, uhličitá, vínna a iné - rôznou funkciou počas procesu látkovej výmeny podporujú vstrebávanie aktívnych látok z kombuchy v črevách
Kyselina listová (vitamín B9) - dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA, rast tkaniva a regeneráciu buniek. Má významnú úlohu pri syntéze nukleových kyselín, taktiež pre správny vývoj bielych krviniek a normálny spôsob rastu. Zlepšuje vstrebávanie železa. Nevyhnutná pri prevencii závažných nádorových chorôb, chorobách srdca a krvného obehu.
Kyselina askorbová (vitamín C) - je nevyhnutná pre kalogén potrebný pre naše kosti, chrupavky, kožu, ďasná a zuby. Ten sa nachádza najmä v koži, šľachách a vo väzive, kde napomáha udržať potrebnú štruktúru a pevnosť. Vitamín C je veľmi dôležitý pri hojení rán. Spomaľuje proces starnutia, je významným antioxidantom. Posilňuje účinnosť bielych krviniek, tým zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám. Je nevyhnutný pre zvýšenie imunity organizmu. Zvyšuje odolnosť voči alergiám a zbavuje telo škodlivých látok prirodzenými cestami. Nedostatok vitamínu C môže spôsobovať krvácanie ďasien, padanie vlasov, mäknutie kostí a znížená tvorba červených krviniek.
Aminokyseliny - potrebné pre správne fungovanie imunitného, nervového aj hormonálneho systému; napomáhajú pri rýchlejšej regenerácii organizmu
Enzýmy - (invertáza, amyláza, kataláza, sacharáza, syridlový enzým, proteolitické enzýmy). Sú dôležité na látkovú výmenu a trávenie, kedy ako biokatalyzátory umožňujú ľahšie vstrebanie výživných látok v tele.
Polysacharidy - patria k uhľohydrátom (cukrom, sacharidom) a organizmu dodávajú energiu, aby jednotlivé bunky mohli plniť svoje úlohy. Niektoré polysacharidy tvoria základ väzív a základný stavebný materiál pre chrupavky a šľachy.
Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, D, E, K
B1- vitamín B1 (teaming) - pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Tiamín je obsiahnutý v obohatenom chlebe, obilninách, celozrnných výrobkoch, chudom mäse, cestovinách, rybách, fazuliach a hrachu. Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov. Úplný nedostatok vitamínu B1 vedie k ochoreniu zvanému beri-beri.
B2 - Vitamín B2 (riboflavín) - hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. Dôležitým zdrojom riboflavínu je mäso, vajcia, orechy, listová zelenina a mliečne výrobky. Nedostatok vitamínu nie je frekventovaný, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo.
B3 – Podporuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
B6 - Vitamín B6 (pyridoxín) - hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Významným zdrojom sú mäso, mliečne výrobky, celozrnné produkty, banány a kvasnice. Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu. Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.
B12 - Vitamín B12 (riboflavín) hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. Dôležitým zdrojom riboflavínu je mäso, vajcia, orechy, listová zelenina a mliečne výrobky. Nedostatok vitamínu nie je frekventovaný, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo.
C - Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržlene a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
D - Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Vitamín D je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliach. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
E - Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.
K - Je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi. Je potrebný k regenerácii kostí a syntéze osteokalcínu, pomáha pri trombóze vencovitých ciev, podporuje správnu funkciu pečene, pôsobí preventívne voči infekcii u detí, proti zhubným nádorom.
Minerály: železo, draslík, vápnik, kobalt, meď, magnézium, mangán, sodík, zinok
Kvasinky: cca 2,5 milióna buniek v 1ml kombuchového nápoja
Kofeín: podľa použitého čaju: zelený čaj max. 5mg; čierny čaj max. 5mg; šípkový 0mg
Alkohol: max 0,5%-1%
Podeľte sa s nami s Vašou skúsenosťou s pitím Kombuchy, pomôžete tým aj ostatným, ktorí ešte stále váhajú.