Skladovanie

 

     Ak chceme na nejaký čas s pestovaním prestať,(odporúčaná prestávka; dovolenka, premnoženie kultúr...) môžeme kultúry uskladniť v sklenenej uzavretej nádobe s nálevom v chladničke. Takto ju možno skladovať niekoľko týždňov.

Dlhšie skladovanie je možné v mrazničke, prípadne usušením pri 30°C (v rúre alebo v sušičke).

     Kultúru „oživíme“ tak, že ju vyberieme z mrazničky, zalejeme asi 3dcl vykvaseného kombuchového nápoja a necháme na pokojnom mieste za obvyklých podmienok pre pestovanie aktivovať (minimálne týždeň).

 

Pokiaľ nám tieto metódy z akéhokoľvek dôvodu nevyhovujú, je možné nechať kultúru  v menšej nádobe v osladenom čaji s kombuchovým nálevom , prikrytú gázou na chladnejšom mieste. Pri nižšej teplote sa aktivita kultúry spomalí, no neodumrie. Takto môže ostať niekoľko týždňov. Po zliatí získame kombuchový ocot. A kultúru môžeme použiť ako zvyčajne.

 

     Keďže kultúra kombuchy je živý organizmus, časom zostarne. Tieto zmeny sa prejavia sfarbením (tmavo hnedé) a takisto veľmi slabou účinnosťou pri fermentovaní (kvasení) nápoja. Takáto kultúra už nie je vhodná na prípravu nápoja. Starú kultúru môžeme dať do kompostu. Preto je dôležité mať v „zásobe“ novú kultúru, ktorú si vypestujeme sami alebo zakúpime novú materskú kultúru.

Nikdy si nezabezpečujme kultúry z neovereného zdroja, lebo nevieme v akých podmienkach bola pestovaná!

 

Nápoj skladujeme v chladničke, tým sa spomalia metabolické procesy v ňom, vydrží dlhšie takej chuti ako pri naliatí do fliaš. Taktiež ho môžeme nechať pri izbovej teplote, vtedy prebieha kvasenie, čo sa prejaví vyššou koncentráciou CO2, nápoj bude perlivejší a postupne kyslejší.

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode