Návod na prípravu kombuchového nápoja

 

Potrebujeme:

 

  • kultúru kombuchy
  • kombuchový nálev (10% z pripravovaného množstva) t.j. 3dcl
  • 3l vody
  • 10g sypaného čaju
  • 210-270g cukru
  • varešku
  • hrniec
  • sitko
  • priedušnú tkaninu (ľanový alebo bavlnený obrúsok)
  • gumičku
  • 4-litrovú sklenenú fľašu

 

  • Pri práci dodržujeme maximálnu hygienu! Nepoužívame kovové pomôcky!

 

  1. Vodu v hrnci (smaltový) privedieme do varu a krátko necháme vrieť. Odstavíme.
  2. Nasypeme čaj (sypaný čierny luhujeme 10 minút;  zelený luhujeme 3-5minút)
  3. Hotový čaj nalejeme cez sitko do pripravenej uhorkovej fľaše.
  4. Pridáme cukor, miešame, kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť na cca 25-30°C.
  5. Prilejeme kombuchový nálev a vložíme kombuchovú kultúru (hladkou stranou nahor)
  6. Otvor fľaše prikryjeme ľanovým alebo bavlneným obrúskom a stiahneme gumičkou.
  7. Kvasnú nádobu uložíme na pokojné a teplé miesto bez priameho slnečného žiarenia, cigaretového dymu, výparov z kuchyne.
  8. S fľašou počas kvasenia príliš nehýbeme, nápoj nemiešame, necháme kvasiť 8-10 dní pri izbovej teplote okolo 21-25°C.
  9. Na ôsmi deň môžeme pomocou slamky ochutnať nápoj, správne vykvasený  má mať sladkokyslú chuť a je jemne perlivý vďaka prirodzene vytvorenému CO2.
  10. Ak máme nápoj vykvasený, opatrne vyberieme kultúry (novú dcérsku, ktorá sa vytvorila na povrchu aj materskú, ktorú sme tam vložili), opláchneme ich vlažnou vodou, odlejeme si  3dcl nápoja, ktorý použijeme na ďalšie kvasenie.
  11. Hotový nápoj prelejeme cez lievik so sitkom do pripravených  fliaš (najvhodnejšie sú sklenené, no môžu byť aj PET). Skladovať ho môžeme v chlade, vtedy sa spomalí kvasný proces, ktorý ešte stále prebieha, no nie už v takej miere ako v kvasnej nádobe. Alebo ho necháme pri izbovej teplote, čím sa zvýši podiel CO2, teda nápoj bude perlivejší.

   

  • Môže sa stať, že kultúra po vložení do kvasnej nádoby klesne na dno. Nijako to neovplyvňuje kvasný proces, takže sa toho nemusíme obávať.
  • Počas kvasného procesu sa nám vo fľaši okrem novej kultúry vytvoria aj drobné tmavé „zhluky“, ktoré plávajú alebo sadnú na dno. Sú to zvyšky čaju, je to v poriadku. Na dne fľaše sa usadia odumreté kvasinky bledej farby, je to prirodzený jav kvasenia.
  • Kultúru kombuchy ani nálev nikdy nepridávame do horúceho čaju, znehodnotia sa nám!
  • Dcérske kultúry potrebujú dlhšiu dobu, kým budú dostatočne biologicky aktívne, preto je potrebné použiť min. 2ks do jednej kvasnej nádoby.

 

V prípade nejasností alebo akýchkoľvek otázok ohľadom pestovania, skladovania, užívania nás neváhajte kontaktovať : info@mojakombucha.sk

                                                                   

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode