História kombuchy

 

Kombucha je prastarý ľudový domáci liek. Niet sa čo čudovať, lebo účinky kombuchy na ľudský organizmus sú skutočné úžasné (dnes i vedecky dokázané). Je dobré, že kombucha je tu pre každého, kto si váži svoje zdravie.

Pôvod kombuchy nie je presne známy. No s určitosťou vieme, že pochádza z Číny alebo Stredného východu. Traduje sa množstvo povestí a legiend  z Japonska, Číny, Taiwanu, Indie cez Rusko až k nám. Pripomeňme si aspoň tie najznámejšie:

Taiwanská povesť – rakúsky misionár Hermann-Josef Weidinger prežil na ostrove Taiwan mnoho rokov. Tu mu učaroval sladkokyslý nápoj, ktorý domorodci volali  “Kchun-Pchu-čcha” čo je možné preložiť ako životodarný čaj pochádzajúci z mora.

Japonská povesť -  sa viaže k cisárovi Inkjó (okolo 400 n.l.), ktorý trpel bolesťami žalúdka. Pomohol mu kórejský doktor s menom Kombu, ktorý mu predpísal jedinečný liečivý prostriedok – kvasný čaj. Tomuto nápoju sa zjednodušene hovorilo “kombucha” (“cha” je japonský výraz pre čaj)

Čínska povesť – hovorí o tom, ako v starej Číne uctievali kombuchu ako dar bohov. Už v dobách dynastie Chan pred 2000 rokmi sa z nej pripravoval chutný nápoj.

Ruska povesť – ďalším známym príbehom, podľa ktorého dostala kombucha pomenovanie “čaj-kargasok”, je príbeh cestovateľky, ktorá putovala do ruského Kargasoku. Náhodne sa tu stretla s mnohými ľuďmi, ktorí sa dožívali veľmi vysokého vitálneho veku práve vďaka tomu, že denné popíjali v malých dávkach kombuchový nápoj. Mnohí historici sú toho názoru, že názov kombucha má ruský pôvod a je spojený s požívateľnými morskými riasami “kombu”, ktoré sa do Ruska dostali z Japonska. Používali ich ako náhradu čierneho čaju. Po 2. Svetovej vojne prebehol v Rusku výskum zameraný na zvyšujúci sa výskyt rakoviny v krajine. Počas tohto výskumu objavili dve oblasti v Rusku, kde sa nevyskytovala takmer žiadna rakovina. Ako dôvod tohto javu, bola v štúdii označená práve kombucha (Cajnyj Kvas), ktorú ľudia v týchto oblastiach pestovali v každej domácnosti. Záver štúdie znel, že kombucha je rozhodne silný detoxikačný nápoj s výrazným posilnením imunity.

 

K nám sa čajová huba dostala z Japonska, cez Rusko a Baltik. Už pred mnohými rokmi za bývalého Československa ju pestovali mnísi v českých kláštoroch, kde bola pomenovaná ako “Olinka”. V 20-tych rokoch minulého storočia sa rozšírila južným smerom do Maďarska a Juhoslávie, počas 1. Svetovej vojny ju poznali v Poľsku a odtiaľ sa dostala do Nemecka. No v čase 2. svetovej vojny, kedy bol cukor a čaj nedostatkový  tovar postupne upadla do zabudnutia. Od 80-tych rokov 20. storočia sa však povedomie o kombuche znova šíri a teší sa veľkej obľube. Podľa renomovaných časopisov je kombucha vyhľadávaná aj mnohými známymi ľuďmi v Hollywoode, ktorý ju užívajú pre jej omladzujúce účinky.

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode